Pszenno-żytnie

Poznaj pełną ofertę

plik pdf plik doc
Pieczywo pszenno-żytnie jest lekkie, a jednocześnie bardzo zdrowe, jest smaczne i sprężyste, nawet na drugi dzień smakuje jakby było pieczone chwilkę wcześniej. Znakomicie nadaje się na śniadanie, kolację, z wędliną, serem, dżemem albo bez dodatków z kubkiem mleka. Pieczywo pszenno-żytnie jest pieczywem produkowanym na naturalnym zakwasie żytnim z udziałem mąki pszennej. Charakteryzuje się większym rozrostem (pulchnością) oraz sprężystością niż pieczywo razowe. Po przez zastosowanie odpowiednio wytwarzanego naturalnego kwasu żytniego pieczywo znakomicie utrzymuje wilgotność i świeżość. Jest tak zwanym pieczywem jasnym a wyprodukowane przez naszą piekarnię jest pozbawione konserwantów, środków spulchniających i przedłużających trwałość. Pieczywo jasne jest szczególnie polecane osobom które wolą pieczywo o niższej kwasowości. Ciekawostka: Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku, raczej zbliżony był do podpłomyka lub cienkiego podkładu. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem. Zwyczaj łamania, a nie krojenia chleba, utrzymał się zresztą do dzisiaj w kulturze śródziemnomorskiej.