Pieczywo żytnio-razowe - szczegóły oferty
Pod względem wartości odżywczej najzdrowsze jest pieczywo razowe, wypiekane z mąki razowej lub żytniej, która zawiera więcej witamin i soli mineralnych oraz błonnik obecny w zewnętrznej osłonce ziaren i niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit.
Pieczywo żytnie, razowe i żytnio-razowe wypiekane jest z mąki żytniej lub razowej na naturalnym zakwasie razowym lub żytnim z pełnego ziarna.
Chleb razowy inaczej razowiec jest ciemniejszy i zawiera większą ilość błonnika oraz składników mineralnych niż chleb biały, bowiem jest w nim większy udział drobin pochodzących z łupin ziarna.
Chleb razowy posiada wiele walorów zdrowotnych, dlatego jest tak chętnie spożywany przez zwolenników zdrowego stylu życia.
Jest ono wskazane zwłaszcza dla osób, cierpiących na zaparcie, walczących z częstymi napadami głodu lub nadmiarem kilogramów.
Zaletą pieczywa czysto razowego lub żytniego bez udziału mąki pszennej jest jego dłuższa świeżość i trwałość, jest to wynik odpowiedniego procesu produkcji bez konserwantów, sztucznych polepszaczy smaku i barwy.
Ciekawostka:
W przeszłości czarny chleb był podstawową postacią pieczywa powszechnie spożywanego gdy chleb jasny był traktowany jako luksus.