Aktualności

Amarantus to: - Wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej białko mleka. - Nienasycone kwas tłuszczowe ważne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca. - Reguluje biosyntezę cholesterolu co stwarza nowe perspektywy zapobiegania chorobom układu krążenia i ich leczenia. - Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego żelaza wapnia i magnezu co sprawia iż może być cennym składnikiem przy chorobach układu nerwowego i kostnego. - Duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu. - Dwukrotnie więcej błonnika niż w otrębach owsianych. - Znaczna zawartość witamin z grupy B oraz witamin A E i C.
Czytaj więcej...
Chleb owsiany Owies na bazie którego stworzyliśmy ten chleb to źródło wielu witamin i minerałów. Błonnik rozpuszczalny w wodzie występujący w owsie i naszym chlebie to w głównej mierze bardzo korzystny dla zdrowia beta-glukan. Jest on odpowiedzialny za usuwanie kwasów żółciowych z jelit, a co za tym idzie również za obniżenie stężenia cholesterolu lipoprotein LDL (tzw. „zły cholesterol”) oraz triglicerydów we krwi. Beta-glukan, oprócz skuteczności w obniżaniu poziomu cholesterolu, cechuje też podobieństwo cech strukturalnych do własności kwasu hialuronowego, odpowiedzialnego za sprężystość skóry.
Czytaj więcej...