Aktualności
Amarantus to:
- Wysoka zawartość białka o wartości biologicznej przewyższającej
białko mleka.
- Nienasycone kwas tłuszczowe ważne w zmniejszaniu ryzyka
rozwoju miażdżycy i chorób serca.
- Reguluje biosyntezę cholesterolu co stwarza nowe perspektywy
zapobiegania chorobom układu krążenia i ich leczenia.
- Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego żelaza wapnia i magnezu
co sprawia iż może być cennym składnikiem przy chorobach
układu nerwowego i kostnego.
- Duża zawartość skwalenu opóźniającego procesy
starzenia się organizmu.
- Dwukrotnie więcej błonnika niż w otrębach owsianych.
- Znaczna zawartość witamin z grupy B oraz witamin A E i C.
Czytaj więcej...
Chleb owsiany Owies na bazie którego stworzyliśmy ten chleb to źródło wielu witamin i minerałów.
Błonnik rozpuszczalny w wodzie występujący w owsie i naszym chlebie to w głównej mierze bardzo korzystny dla zdrowia beta-glukan. Jest on odpowiedzialny za usuwanie kwasów żółciowych z jelit, a co za tym idzie również za obniżenie stężenia cholesterolu lipoprotein LDL (tzw. „zły cholesterol”) oraz triglicerydów we krwi.
Beta-glukan, oprócz skuteczności w obniżaniu poziomu cholesterolu, cechuje też podobieństwo cech strukturalnych do własności kwasu hialuronowego, odpowiedzialnego za sprężystość skóry.
Czytaj więcej...